Thursday, 28 May 2009

Kaifa Haluka?

Posted by Aragorn at 10:55:00 am
Alhamdulillah,,kali ni Allah berikan aku sedikit kesempatan utk aku post sumting kt blog aku nih. Maklumla, aku ni bukannya rajin sgt post2 bnda2 bru kt blog nih. Tak mcm rakan2 aku Hariz, Fawwaz, dll yg boleh dikatakan hampir stiap hari pasti ada sumting new dlm blog dorg.  Aku ni plak, tggu rajin bru nk post sumting. Sepanjang kesepian ku di blog Sky Is Over nih. Banyak jugak kes yg berlaku dan trjadi. Dan sudah tentu Politik menjadi tatapan dan santapan aku utk korg.

Akhirnya, pada tanggal 21 Mei 2009. Dalam masa sehari shja, Mahkamah Rayuan telah menetapkan keputusan apabila 3 drpd 5 hakim telah memihak kpd Zambry dan sekaligus mengesahkan Zambry selaku MB Perak yang sah. Apabila Nizar ingin membuat rayuan supaya permohonan itu ditangguhkan. rayuan serta-merta ditolak. Akhirnya, menanglah anak beranak dan puak jurai Zambry lalu mereka bangga membuktikan bahawa mereka tidak bersalah dan wajar menang. Pembangkang dituduh tidak redha dgn takdir dan diminta usah memanjangkan kes apabila Nizar cuba membuat rayuan. Ini salah satu perangai hantu2 BN ni. Time Mahkamah Persekutuan mengumumkan kemenangan Nizar dlu, takdela pulak dia nk redha. Sebaliknya, dorg bersungguh membuat rayuan utk memanjangkan kes. 

Keputusan yg dibuat oleh Mahkamah Rayuan hari itu telah membuktikan bhwa Malaysia sbnrnya mengamalkan pemerintahan Raja berkuasa mutlak. Bukannya Raja Berdemokrasi. Hakim di Mahkamah Rayuan telah menerangkan bhwa fasal yg menunjukkan raja berhak melantik PM atau MB dalam kerajaan pusat dan kerajaan negeri adalah pernyataan umum dan boleh dikhususkan bhwa jika itu menjadi kehendak raja. Bermakna di sni, selama ini raja sbnrnya berkuasa mutlak. Sedangkan pada zaman Tun Mahathir dahulu, beliau sndiri telah cuba mengurangkan kuasa-kuasa raja sehinggakan raja boleh dihadapkan ke mahkamah. Siapakah yg menghakis kuasa raja sbnrnya?? Untuk lebih memahami pernyataan aku di atas. Lebih baik kita baca kisah dibawah yg aku petik from http://www.kamparinn.blogspot.com/ iaitu blog Dato Seri Ir Haji Mohamad Nizar Jamaluddin.

Jam menunjukkan pukul 2.30 pagi awal Januari 2010, Najib Tun Razak yang baru pulang ke rumah rasminya di Putrajaya tiba-tiba dikejutkan dengan satu surat dari Duli Yang Mulia Yang DiPertuan Agung ( YDPA ) bahawa beliau dan Rosmah hendaklah mengosongkan rumah rasminya kerana YDPA telah melantik orang lain sebagai Perdana Menteri menggantikan beliau.

Alasan YDPA di dalam surat tersebut adalah ahli-ahli Dewan Rakyat khususnya dari Pakatan Rakyat ( PR ) dan beberapa ahli BN yang mula menyokong PR telah berjumpa YDPA di Istana dan menyatakan bahawa mereka tidak lagi yakin dengan Najib dan mahu orang lain sama ada Tuan Guru Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang atau Dato Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri. Surat YDPA juga menyatakan bahawa jika Najib tidak meletak jawatan beliau hendaklah dipecat dari jawatannya sebagai Perdana Menteri.

Najib merengus marah manakala Rosmah berteriak macam orang yang kena histeria . Najib yang masih marah dan berang berkata : “ Macam mana Tuanku dengan sewenang-wenangnya memecat patik sedangkan Parlimen tidak mengadakan apa-apa sidang atau membawa apa-apa usul atau undi tidak percaya kepada patik. Patik tidak nampak mana –mana peruntukkan di bawah Perkara 43 Perlembagaan Persekutuan yang memberi kuasa kepada Tuanku untuk memecat patik sebagai Perdana Menteri. Macam mana patik boleh dengan mudah dipecat dan sebagai ganti dilantik orang lain sebagai Perdana Menteri sedangkan tidak ada sebarang undi tidak percaya diluluskan di Parlimen ke atas patik”.

Keluhan Najib didengar dengan tenang oleh YDPA . YDPA dengan senyum berkata kepada Najib : “ Adakah tuan hamba sudah lupa bahawa pada 22 hb Mei 2009 iaitu pada hari Jumaat jam 3.30 petang di tingkat bawah Palace of Justice, Putrajaya tiga orang Hakim Mahkamah Rayuan iaitu Yang Arif ( Y.A ) Dato Raus Sharif, Y.A Dato Ahmad Maarof dan Y.A Dato’ Zainon Ali telah sebulat suara memutuskan antara lain bahawa

a. Seorang Menteri Besar ( di peringkat Negeri ) atau Perdana Menteri ( PM ) di peringkat Pusat secara tersirat boleh dipecat atau diminta letak jawatan jika Sultan atau YDPA memutuskan bahawa MB atau PM tidak lagi mendapat sokongan majoriti ADUN atau Ahli-Ahli Parlimen.

b. Perkara 16 ( 6 ) Perlembagaan Perak atau Perkara 43 ( 4 ) Perlembagaan Persekutuan tidak menyebut bahawa kaedah bagi menentukan bahawa seorang MB atau PM hilang keyakinan majoriti ADUN atau ahli-ahli Parlimen adalah melalui undi tidak percaya ( votes of no confidence ).

c. Kes Stephen Kalong Ningkan ( 1966 ) iaitu kes yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi di Sarawak yang memutuskan bahawa Governor atau Sultan tidak ada kuasa memecat Ketua Menteri atau MB dan satu-satunya cara menentukan seorang MB atau PM hilang keyakinan ahli-ahli Dewan adalah melalui undi tidak percaya tidak boleh lagi dipakai.

YDPA seterusnya menambah : “ Bukankah keputusan Mahkamah Rayuan tersebut yang tuan hamba inginkan bagi meraih keuntungan politik jangka pendek tuan hamba dan parti tuan hamba. Bukankah tuan hamba yang berkeras tidak mahu mendengar keluhan rakyat dan pemimpin partai komponen tuan hamba sendiri supaya krisis di Perak diselesaikan secara aman dan melalui amalan demokratik iaitu dengan kembali kepada rakyat melalui Pilihanraya semula di Perak. Maaf tuan hamba, Beta terikat dengan keputusan tersebut dan tidak boleh buat apa-apa . Maka Beta dengan ini memerintahkan tuan hamba dan sekeluarga keluar dari rumah rasmi Perdana Menteri kerana tuan hamba bukan lagi Perdana Menteri Malaysia.”

Najib tersentak dan lemah segala sendi manakala Rosmah pula terkaku dan jatuh pengsan. Tiba-tiba mereka sedar keputusan Mahkamah Rayuan hari ini kini telah makan diri. Jika keputusan yang paling wajar dan munasabah oleh Y.A Hakim Mahkamah Tinggi iaitu Y.A Dato’ Aziz Abdul Rahim yang memutuskan bahawa satu-satunya cara menentukan seorang MB atau PM hilang keyakinan ahli-ahli Dewan adalah melalui undi tidak percaya sekaligus mengekalkan doktrin Raja Berperlembagaan ( Constitutional Monarchy ) keputusan Mahkamah Rayuan pula ditafsirkan oleh ramai cendikiawan undang-undang telah melahirkan doktrin baru iaitu Raja Mutlak ( Absolute Monarchy ).. Jika Raja Berperlembagaan melahirkan kesejahteraan sudah tentu doktrin Raja Mutlak akan melahirkan suasana yang tidak menyenangkan.


Inilah senario yg mungkin akan terjadi lepas ini hasil dari keputusan mahkamah rayuan hari tuh. Raja berkuasa mutlak. Tak suka kt PM nih, tukar. Tak suka kat MB nih, tukar. Akhirnya, porak peranda lah negara. Kalaulah sultan zaman skrg ni mcm Sultan Mehmet Fatih, Saidina Umar Abd Aziz dll. Aku tak kisah. Tp,,,,korg pikir2 lah sndiri.
Tanggal 24 Mei 2009, maybe berkabung atas kekalahan MB Nizar. Maka, aku dan rakan2 bergerak ke Mountain Breeze Country Club di Amman, Jordan. Buat apa? Main paintball rupanya. Bukan pe, saje nk lepas tension kit. Nati 2 Jun n i dh start final exam. So, jom kita beramai-ramai merapatkan ukhwah antra satu sama lain. Walau sesibuk mana sekali kita. Ukhwah tetap kita jaga. Paintball kali ni kami pecah dua kumpulan. Stalker lwn Sikah. Aku duk dlm team Stalker dan ahli2 kami terdiri drpd Mursyid, Fawwaz, Ideris, Dziya, Rozaili, Hashemi, Faiz, Faiq dan Abdullah. Manakala pasukan Sikah pulak trdiri drpd 'Aizat, Helmi, Atiff, Arif, Fadzli, Zulfadhli, Luqman, Danial, Muhammad, Syamil, dan Tuan. Memang best men paintball ni dan ni pulak merupakan pengalaman pertama aku main bnda alah nih. Syok gak. Dimulai dgn 100 peluru dan aku reload balik dgn 100 peluru. Tembak sna, tembak sni tembak situ. Akhirnya team Sikah menang apabila bendera team aku dirampas krn ahli2 aku kebanyakannya sudah kehabisan peluru. Tak nak tambah sbb makin bnyk makan duit. Anyway, eventough team aku kalah. Namun kehangatan permainan ini jelas dirasai dan aku merasakan ukhwah antara kami semakin bertambah erat. Syukran Ya Zalameh. Len kali kita tembak ag. Hahahahaha......

Tanggal 27 Mei 2009. Final Champions League Barcelona VS Manchester United. Of course aku nih sbgai hardcore MU menyokong habis-habisan pasukan kesayangan aku tuh. Namun, final kali agak suram apabila MU tdk bermain seperti mana mereka bermain sblm ini. Terlalu berhati-hati, slow dan barisan pertahanan agak goyah. Aku pom agak kecewa dgn permainan MU dan wajarlah Barcelona menang malam tuh. Barca mmg mantap malam tuh. Menguasai bola dan mencari peluang utk menghasilkan gol dan akhirnya kemenangan 2-0 berpihak kpd mereka. Sedih mmg sedih r bai apabila team kesayangan kita kalah. Tapi, itulah adat permainan. Ada menang, ada kalah. Tahun lepas rezeki MU menang champions league. Tahun ni rezeki Barca pulak. Anyway, sbgai penyokong setia. Aku still bersama MU walau apa jua keputusan perlawanan, MU ttp dihati. Tahun depan kita cuba lagi. Kepada Barcelona, tahniah krn menjadi juara eropah. Kepada Manchester United, usah mengalah. Kita cuba lagi tahun depan.

Oklah, stkt ni je kot post aku dan maybe ni post terakhir aku utk bulan Mei ni. Mulai minggu depan, aku dh start final exam. So, concentrate on study. Aku ni plak dah la pemalas. Study ciput je ah. Ni lak tarikah exam2 aku utk final nih.

HISTLOGY : 2 JUN 2009
ENGLISH 112 : 6 JUN 2009
PHYSIOLOGY : 10 JUN 2009
ANATOMY : 13 JUN 2009
ORGANIC CHEMISTRY : 16 JUN 2009

Itulah tarikh exam2 aku. Dlm bnyk2 subjek, hanya Anatomy jeh yg markah aku dh lulus. Yang lain sume lom lulus ag. So, kpd sesiapa yg terbaca blog aku nih. Doa2kanla aku lulus dgn cemerlang yerk. Aku nak balik Malaysia gak.huhu.

Sebelum aku mengakhiri aku nak berkongsi satu lagu dgn para pembaca. Lagu ni merupakan soundtrack cter The Fountain bertajuk Together We Will Live Forever. Lagu ni plak muzik je la, xde org nyanyi pom.  Bukan pe, lagu sedih bangat dan aku suka lagu ni dikala hatiku melara.haha....Dengar lagu nih, ingtlah kt aku yerk. Brought to you by, SKY IS OVER.blogspot.com

JUMPA LAGI DI LAIN HARI....









2 comments on "Kaifa Haluka?"

mahasiswa on 28 May 2009 at 20:46 said...

salam.

bittaufiq wannajah.

;)

Aragorn on 28 May 2009 at 21:48 said...

syukran katir....:)

 

SKY IS OVER Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez